Projelerimiz

ROMAN Gençlerin Kaderi Erken Evlilik Değil Eğitim ve Nitelikli İstihdamdır Projesi

Projemiz Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteği ile gerçekleştirilmiştir.

“Erken yaşta evlilik” roman toplumunun temel problemleri arasında yer almaktadır. Roman çocuklar, okulda ve sosyal hayatta esmer tenleri, konuşma biçimleri ve kıyafetleri nedeniyle toplumdan dışlanmakta; ekonomik nedenlerin de etkisiyle birçok Roman genç/çocuk eğitimini yarıda bırakmakta ve iyi eğitim alamadığı için de istihdamda yer alamamaktadır. Eğitim alamayan, düzenli bir işte çalışıp gelir elde edemeyen Roman gençler, ailelerinin de yönlendirmesiyle çareyi evlilikte görmektedirler. Ancak bu, durumun daha da kötüleşmesine yol açmaktadır. Kendini ve karşı cinsi tam tanımadan evlenip çocuk sahibi olan Roman gençler, erken yaşta çocuk sahibi olmakta, etkin ebeveynlik yapamamakta, bedensel ve ruh sağlığı problemleriyle karşılaşmakta, ekonomik sorunlar, aile içi geçimsizlik ve şiddet problemleri ile karşılaşmaktadır. Roman gençlerin içinde bulundukları bu kısır döngüden kurtulmaları ve nesiller boyunca aktarılarak süregelen bu sorunu çözmenin yolu, Roman ebeveynlerin ve gençlerin/çocukların bilgilendirilerek “erken yaşta evliliklerin” önüne geçilmesidir. Bu bilgilendirmeler online (çevrimiçi) toplantılar, bilgilendirici materyaller (çanta/defter) ve eğitimini tamamlayıp istihdamda yer alan “rol model” Romanların anlatıldığı videolar üzerinden sağlanmıştır.

Proje Başlangıç ve Bitiş Tarihi: 21/12/2020 – 11/06/2021